Nieuwe behandeling

Vanaf 1 juli beginnen we met een nieuwe behandeling: de PerioSafe test. Dit is een speekseltest die in een vroeg stadium de kans op tandvleesproblemen bepaalt. De PerioSafe speekseltest kan vaststellen of u aanleg heeft om parodontitis / peri-implantitis te ontwikkelen. De test wordt door tandarts of mondhygiëniste afgenomen, is pijnloos en duurt ongeveer 2 minuten. Na vijf minuten is de testuitslag beschikbaar.

Een nieuwe behandeling roept bij patiënten vaak veel vragen op.
We zetten hier de meest voorkomende vragen voor u op een rij:

Wat zegt de speekseltest?
Met behulp van de speekseltest kan worden vastgesteld of u al dan niet positief test op het enzym dat duidt op actief weefselafbraak in de mond. Het afnemen van de test duurt 2 minuten en na vijf minuten is de uitslag beschikbaar.

Wanneer kunt u weer testen om te kijken of ik negatief reageer?
Als u er voor kiest om de gingivitis/parodontitis tegen te gaan en aan het preventieprogramma wilt deelnemen zullen we u na 8 maanden opnieuw testen.

Als ik nu een positieve testuitslag heb, kom ik daar dan nog wel van af?
Ja, de speekseltest meet de ziekteactiviteit op het moment van testen. Met de test wordt er op het actieve (a) mmp-8 enzym getest. Dit enzym geeft aan of uw lichaam actief MMP-8 aanmaakt om ruimte te maken voor afweercellen om bacteriën op te ruimen. Dit wil dus niet zeggen dat als er eenmaal weefselafbraak gaande is, u daar niet meer vanaf komt.

Wat als ik niet mee wil doen aan deze verandering en gewoon alleen een Periodiek Mondonderzoek wil bij de tandarts?
U mag natuurlijk altijd zelf beslissen welke behandeling u wel of niet ondergaat, maar wij raden deze preventieve controleafspraak wel aan. Gezond tandvlees is de basis voor een sterk en gezond gebit. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft tandvleesproblemen. Het is belangrijk om uw tandvlees gezond te houden. Door uw tandvlees zo goed mogelijk te onderhouden, worden problemen op de lange termijn voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer het gebit vaker professioneel gereinigd wordt dit de duurzaamheid van uw gebit ten goede komt. Daar worden de kosten voor curatieve behandelingen op lange termijn verminderd. Of u kiest voor deze behandeling is uiteraard uw eigen verantwoordelijkheid.

Wat zijn de kosten voor zo’n PMO met preventie afspraak?
PerioSafe test kost 32 eur .Meestal wordt ( een deel) dit behandeling vergoed door de verzekering.

Bent u jonger dan 18 jaar?
Dan vallen deze kosten onder de basisverzekering en wordt dit vergoed.

Wat gebeurt er als ik toch heb gepoetst voor de test?
Als u per ongeluk toch uw tanden heeft gepoetst voor de test, of kauwgom hebt gekauwd, hebt gegeten of gerookt, gaat de test niet door. De test zal dan uitgevoerd worden tijdens het volgende Periodieke Mondonderzoek (PMO).

Waarom bent u met deze nieuwe behandeling begonnen? Wat is het nut ervan?
We willen in onze praktijk patiënten de beste zorg bieden en ons meer richten op preventie. Voorkomen is beter dan genezen. De speekseltest kan al in een vroeg stadium aangeven dat er weefselschade in de mond aanwezig is, vaak nog voordat deze zichtbaar is. En wanneer we eerder weten dat er iets mis is, kunnen we daar de behandelingsprocedure beter op aanpassen. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een relatie bestaat tusen de mondgezondheid en ziektes als diabetes, reuma, longziektes en hart- en vaatproblemen.

Wat is het verschil tussen een preventie-assistent en een mondhygiënist?
Het belangrijkste verschil is dat een mondhygiënist een hbo-opgeleide paramedicus is, die regelmatig aan kwaliteitseisen wordt getoetst. De titel ‘mondhygiënist’ is een door de wet beschermde titel.  Een mondhygiënist is gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen als gingivitis en parodontitis. Voor preventie-assistenten bestaan dergelijke wettelijk vastgelegde eisen niet. Zij mogen tot maximaal 3 mm onder het tandvlees tandsteen verwijderen. Het tandsteen dat dieper zit, moet door een mondhygiënist verwijderd worden.

Wat gebeurt er bij een reinigingsbehandeling bij de preventie-assistent of mondhygiënist?
Tandsteen en tandplak in verdiepte pockets kunt u niet zelf verwijderen. De tandarts of mondhygiënist doet dat met speciale instrumenten. Dit heet de professionele gebitsreiniging. Al het tandsteen wordt hierbij verwijderd. Verdiepte ruimtes tussen tand en tandvlees worden schoongemaakt. De tanden worden daarna gepolijst, zodat het tandoppervlak goed glad wordt. Op ruwe plekken blijft namelijk veel makkelijker tandplak zitten, waardoor er weer sneller tandsteen ontstaat dan op gladde oppervlakken.

Waarom is een professionele reiniging van de tanden en kiezen belangrijk?
Met een professionele reiniging worden tandsteen en tandplak op het tandoppervlak en in de pockets verwijderd. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en professionele gebitsreiniging kan de tandvleesontsteking verdwijnen en kan het gezonde tandvlees zich weer aan de tanden en kiezen hechten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer het gebit vaker professioneel gereinigd wordt dit de duurzaamheid van uw gebit ten goede komt. En op de langere termijn leidt professionele reiniging ook tot besparing op de kosten voor restauratieve behandelingen.